Genieten tussen huis en tuin! Genieten tussen huis en tuin!
Onderdak Buytenshuys Bekijk hier meerdere mogelijkheden
Het hele jaar door zitcomfort! Bekijk hier meerdere mogelijkheden
Genieten tussen huis en tuin! Bekijk hier meerdere mogelijkheden

Impregneren


Geïmpregneerde tuinhuisjes

Uw product kan door middel van vacuum, druk impregnering worden geïmpregneerd bij de tuinhuisjessite. Dit proces gebeurt in een grote ketel.
De ketel wordt eerst vacuum getrokken, daarna wordt deze gevuld met impregneermiddel. Als de ketel vol is wordt het impregneermiddel onder hoge druk in het hout geperst. Dit proces wordt door een computer geregeld. Deze meet het aantal liters wat verbruikt wordt. Nadat het benodigde aantal liters is verwerkt, loopt de ketel leeg en is uw tuinhuis goed en onder KOMO KEUR verduurzaamd.


Droogtijd van de tuinhuis

 

Nadat het impregneren heeft het hout een bepaalde droogtijd nodig. Nat hout is gezwollen, waardoor met name de hoekverbindingen tijdens het plaatsen niet zullen passen. De droogtijd van een tuinhuis hangt af van de houtdikte. Een tuinhuis van 19 of 28 mm houtdikte heeft een droogtijd van ongeveer 4 a 5 weken nodig. Een tuinhuisje van 44 mm houtdikte heeft een droogtijd van 7 a 10 weken nodig.
Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij vochtig weer of vorst duurt het drogen langer, dan bij een zonnige periode. Houdt u er rekening mee dat u het houtpakket gedurende de droogperiode dicht laat zitten, i.v.m. het kromtrekken van planken.

Verfen of beitsen van geïmpregneerd hout

 

Wanneer een tuinhuisje op deze wijze is geïmpregneerd, heeft deze geen verdere behandeling nodig.

Mocht u de tuinhuis toch nog in een kleur willen beitsen, dan is dit naderhand zeker mogelijk. Wel is het raadzaam de tuinhuis door middel van funderingsbalken van de grond af te zetten. U voorkomt optrekkend vocht. Onze medewerkers kunnen u hierover informeren.

Uw product wordt bij Jaro International onder druk geïmpregneerd. Dit betekent echter niet, dat het door en door is geïmpregneerd.
Het impregnant dringt enkele millimeters het hout binnen en vormt daar een vocht- en schimmelwerende laag.
Wanneer u geïmpregneerde delen moet verzagen of er is een kleine beschadiging, dan kunt u deze het beste behandelen met een groen naturel beits.

Metalen onderdelen ondervinden geen schade of nadelige gevolgen van het impregneren. Glas kunt u reinigen door middel van HG geconcentreerde keramische kookplaatreiniger.

 

KOMO CERTIFICERING

 

Ons verduurzamingproces is KOMO-gecertificeerd.
Onze verduurzaming voldoet aan alle strenge normen.


Impregneren is een schimmel- en insectwerende behandeling. Geïmpregneerd hout is duurzaam en gaat 3 tot 5 keer langer mee. Door het impregneren krijgt het hout een groenige (tuinhout) kleur. Ook een geïmpregneerde tuinhuis of tuinhuisje kunt u met tuindecoratiebeits een andere kleur geven of opfrissen.


U bespaart tijd en geld omdat u uw tuinhuis niet hoeft te beitsen.

 

Let op:
Na het impregneren moet het hout enige tijd goed drogen voordat u uw tuinhuis op kunt bouwen. Het natte hout is immers dikker, gezwollen, waardoor met name de hoekverbindingen niet (goed) passen.
De droogtijd is enkele weken tot langer. Afhankelijk van o.a. de weersomstandigheden en de wijze van drogen. Het beste is om de planken, onderling gescheiden door latjes, onder een overkapping te leggen zodat de wind er tussen door kan en gedroogd hout niet opnieuw nat wordt tijdens een regenbui.


Wanneer u het hout laat impregneren, krijgt u van ons 10 jaar garantie op de duurzaamheid van het impregneren, dus niet op de tuinhuis zelf!!

 

Voordelen:

- de eerste 2-3 jaar hoeft u niet te schilderen of te beitsen

- tijdsbesparing door weinig onderhoud

- geldbesparing (prijsverschil in verf en impregneringsmiddel)

-10 jaar garantie op het impregneren

- KOMO KEUR merk

 

Nadelen:

- kans op barstjes in het hout, die onder invloed van zonlicht kunnen leiden tot scheurtjes of kiertjes

- kans op kromtrekken, uitzetten en krimpen van wanden, deuren en ramen

- vergrijzing van de groen-bruine kleur na enkele jaren

- impregneermiddel kan het (kunststof) glas en hang- en sluitwerk besmeuren

- garantie vervalt op gescheurd hout, besmeurd (kunststof) glas en besmeurd hang- en sluitwerk

- groene uitstraling

- langere levertijd i.v.m. de droogtijd

 

Genieten van een houten tuinhuisje

Wanneer u uw tuinhuisje heeft gebouwd, is het goed om te weten wat de eigenschappen van hout zijn. Waar moet u rekening mee houden, wanneer is iets normaal of juist niet? Sommige aspecten horen gewoon bij hout, terwijl u wellicht denkt dat u een mindere kwaliteit heeft gekregen.

 

Harsdruppels
Tijdens de verwerking en opslag van tuinhout "werkt" het hout. Bij naaldhout zorgt dit voor het lekken van harsdruppels; dit is een normaal verschijnsel. U kunt de druppels voorzichtig wegschrapen of met terpentine verwijderen.

 

 

 

 

Kleuronderscheid
Elke boom is anders en de vorm, tint en afmeting is eigenlijk nooit identiek. Kleurverschillen zijn daarom logisch en ook tijdens de verwerking (bijvoorbeeld impregneren) kunnen kleurverschillen ontstaan. Na verloop van tijd verdwijnen deze echter door de werking van zonlicht.

 

 

 

Schimmel en blauwaanslag

Vooral in warme perioden kan aan de oppervlakte van het hout blauwaanslag voorkomen.
Deze schimmels hebben geen invloed op de sterkte van het hout en de schimmels kunnen ook gewoon worden afgespoeld. Doet u niets, dan verdwijnen de plekken vanzelf door weersinvloeden.

 

 

Scheuren
Door verschillen in dichtheid van hout, gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Zodoende kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan.
De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed.

 

 

 

Zoutvorming op geïmpregneerd hout
Hout dat onder vacuümdruk is geïmpregneerd bevat impregneerzouten.
Deze voorkomen dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Soms ziet u ook groene of witte vlekken; dit is hars dat door de zouten is gekleurd en ook hiervoor geldt dat het geen invloed heeft op de duurzaamheid van het hout.

 

 

Deze informatie wordt u aangeboden door de tuinhuisjessite, onderdeel van Jaro International.

Offerte aanvraag

 • Zoek de tuinhuisjes
  van uw voorkeur
 • Bel ons voor advies
 • Profiteer van uw
  scherpe offerte
+31 (0)85 - 760 70 90

Enkele voordelen van Tuinhuisjessite

 • Complete
  tuinhuisjes
 • Maatwerk is
  onze specialiteit
 • Snelle levering
  mogelijk
 • Profiteer van een
  scherpe aanbieding